Шумен  31 °CНеделя, 21- ви Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

18 горски пожара от началото на годината

18 горски пожара от началото на годината Източник: СИДП

Област

18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. Това съобщиха от Североизточното държавно предприятие (СИДП). От тях шест са в обхвата на ДГС-Варна, по три на ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Шумен, два в ДГС-Цонево и по един в ДГС-Добрич, ДГС-Суворово, ДЛС-Балчик и ДГС-Омуртаг. Пожарите са низови и са засегнати 736 декара, от които 728 са държавни горски територии, а останалите са общински гори.
Огънят е нанесъл поражения при 535 декара широколистни гори, 109 декара иглолистни, 6 декара смесени и 86 декара незалесени горски територии. През 2023 г. са отчетени 7 запалвания за първото шестмесечие.
Най-много са пожарите към момента през юни - 9, следван от февруари с 4 запалвания, март с 3, април 2 пожара.
Осем от пожарите са причинени от незагасена цигара, два са умишлени, един е следствие от късо съединения, а останалите са при палене на стърнища и сухи треви.
В потушаването на огъня са участвали 123-ма служители на горските и ловни стопанства към СИДП с 46 автомобила, 133-ма пожарникари с 44 специализирани коли и 3 тежки машини. Осем са доброволците, които са помагали на огнеборците и горските.
Ръководствата на СИДП и двете регионални дирекции в Шумен и Варна призовават хората да спазват всички мерки за опазване на горите през пожароопасния сезон - да не палят огън на открито, да не опожаряват стърнища, да не изхвърлят незагасени цигари, да внимават при работа с различни машини в близост до горските територии и др.
И най-важното при пожар е веднага да се подава сигнал на телефон 112, за да може огънят да бъде потушен преди да е обхванал големи територии.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top