Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Близо 120 деца от 5 шуменски училища се включиха в Еко фестивал

Близо 120 деца от 5 шуменски училища се включиха в Еко фестивал Източник: ДПП "Шуменско плато"

Шумен

Близо 120 деца от 5 шуменски училища се включиха в Еко фестивал, посветен на Европейската седмица на мобилността. Основен организатор е шуменската Регионална инспекция по околна среда и води в партньорство с горските педагози от ДПП „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие.
Учениците се включиха в състезание, наречено FUNRUN, трябваше да изхвърлят разделно отпадъци, да имитират животно, да подредят пъзел с дървесни видове, да хвърлят шишарка в цел и да покажат бързина и сръчност. Включиха се четвъртокласници от СУ „Панайот Волов“, II ОУ „Д-р Петър Берон“ и десетокласници от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Йоан Екзарх Български“ и СУ „Сава Доброплодни“. Съдиите на надпреварата прецениха, че всички участници имат отлични умения и знания за природата.

Експерти от екоинспекцията демострираха чрез химични реакции как човекът въздейства върху околната среда и как отпадъците се превръщат в суровини, които можем да използваме. Учениците получиха и задачи, които трябваше да решат експериментално.
В друго специално ателие, подготвено от Пламена Николова от сдружение „Общество 528“, участниците в еко фестивала направиха хартия от отпадъчни продукти.
Всички получиха медали за успешен финал и подаръци, осигурени от Дирекцията на Парка и РИОСВ Шумен.
Седмицата на мобилността тази година преминава под мотото „По-добри връзки“ като чрез подобни събития се насърчават природосъобразните активности.  
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top