Шумен  24 °CНеделя, 25- ти Септ.
USD  2.00516 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Хамид Хамид: Давам на прокурор премиера за бездействие

 Хамид Хамид: Давам на прокурор премиера за бездействие Източник: БГНЕС

Политика

„В близко време ще дам на прокуратурата министър-председателя за бездействие, тъй като не освобождава областния управител на Шумен Владимир Йолов. В сигнала ще посоча, че премиерът не прекратява правоотношенията с него, след като е налице несъвместимост”, заяви пред Инфо Шумен зам.председателят на ПГ на ДПС   Хамид Хамид.
Той припомни азбучната истина, че губернаторът не може да получи достъп до класифицирана информация, тъй като има присъда. И по тази причина не може да заема постът „Областен управител”.
„В мотивите на съда пише, че деянието е извършено виновно, при пряк умисъл”, разкри народният представител от Парламентарната трибуна неотдавна. При тази ситуация той попита в прав текст премиера това назначение не противоречи ли на закона, бил ли е запознат с тази подробност от биографията на Йолов? И ако се установи, че назначението противоречи на Закона за администрацията, че има ли правни последици за всички подписи, които той е поставил под документацията?
Депутатът поясни пред наш репортер, че при изборните длъжности, кметовете например, достъп се дава на заместника, но в конкретния случай при назначен областен управител, това лице няма как нито ден, да упражнява правомощията си.
„ Това е не само срам, но и обида към жителите на Шумен, които са дали на България интелектуалци, бизнесмени и въобще достойни хора. Да имаме за областен управител човек, който не отговаря на изискванията”, отбеляза с разочарование народният представител.
На въпрос на Инфо Шумен доволен ли е от отговора на премиера, че кандидатурата е  одобрена от ДАНС и НАП и в свидетелството на Йолов пишело „неосъждан”, „не разбира се и ще потърся съдействие от прокуратурата”.
Срещу бездействието по въпроса реагираха доста остро и три от партиите в управляващата коалиция- „Има такъв народ”, АБВ и Обединение „Демократична България”. Техните лидери в Шумен поискаха преразглеждане за назначаването на д-р Йолов за областен. В обща позиция те припомнят, че през 2016 г. той е осъден за шофиране след употреба на алкохол.
  Изискванията на Държавната комисия по сигурността на информацията категорично сочат, че г-н Йолов не може да получи достъп до класифицирана информация преди 2024 г. „Така се нанасят  сериозни репутационни щети на правителството, както и на партиите и коалициите от управляващото мнозинство, негативите от нечие грешно решение възпрепятства възможността за съвместна работа за доброто и благото на гражданството на Шуменска област”.
За това лидерите настояват за спешна ревизия на първоначалното назначение на коалиция „Продължаваме промяната” и за нов подход към номинацията за областен управител.  Мотивът им, „ситуацията в област Шумен е крайно тревожна”.
Потърсихме и мнението на д-р Йолов относно ескалиращото напрежение с партньорите от управляващата коалиция.
„Приоритетно областна управа концентрира усилията си за извършени професионално задачи, както и развитие на  макроикономическата рамка на региона. Апелирам към всички да се отнасят професионално към своите задължения, нужен е нов подход, а не постоянното изваждане на компромати”. Той се обяви против тези „задкулисни игри, които целят всичко друго, но не и професионална работа”.
Д-р Йолов опроверга публикация в местен сайт, че зад персоналната атака стои министър.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top