Шумен  32 °CЧетв, 28- ми Септ.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Камерен концерт в РБ "Стилиян Чилингиров"

Камерен концерт в РБ "Стилиян Чилингиров" Източник: РБ "Стилян Чилингиров"

Култура

На 4 август, от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще се състои камерният концерт „Реминисценции” на Теми Рафаелова (сопрано) и Янко Маринов (пиано). Концертната програма се реализира при свободен вход и включва песенни и клавирни творби на Ференц Лист, Клара Шуман, Джузепе Верди, Рихард Щраус и Панчо Владигеров.

Теми Рафаелова е възпитаничка на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен (флейта) и на НМА „Проф. Панчо Владигеров” и Университета по изкуствата в гр. Грац, Австрия (класическо пеене). През годините пее на оперните сцени в Австрия, Германия, Унгария, Холандия, Чехия, Испания, както и в Софийската опера и балет. От 2018-та концертира редовно с Wiener Walzer Orchester. Носителка е на награди от певческите конкурси „Джованни Батиста Велутти” (Венеция), „Феручо Телявини” (Дойчлангберг, Австрия), „Ондина Отта” (Марибор, Словения) и др.
Янко Маринов изучава орган при проф. Нева Кръстева, проф. Р. Шолц и М. Байданова и пиано при Ваня Попова, проф. Ст. Димитрова и проф. Маргарита Кръстева; участва в органовия майсторски клас на Жан Гийю в Цюрих; специализира гръцка палеография при Виенския университет; изучава византийски нотации при проф. Герда Волфрам. Основател е на консортa за старинна музика Concerto antico; инициира проекти за дигитализиране и изследване на древни музикални ръкописи. Концертира в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Франция и др. Носител е на първа награда на Националния конкурс за пианисти „Димитър Ненов” (1991), на наградата на БНР „Музикант на годината” за активна творческа дейност (2014).
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top