Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Обявиха бедствено положение на територията на шест общини на територията на област Шумен

Обявиха бедствено положение на територията на шест общини на територията на област Шумен

Област

Заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия във връзка с усложнената обстановка на територията на област Шумен свика областният управител проф. Добромир Добрев. След анализ на ситуацията в общините и тежката ситуация в северните части на областта беше решено в шест от общините в региона-Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, да бъде обявено бедствено положение.
В изпълнение на Областния план за защита при бедствия – част „Защита при снегонавявания и ураганни ветрове“, със своя заповед областният управител проф. Добромир Добрев обяви бедствено положение на територията на общините Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, за срок от 7 дни, считано от 09.30часа на 19.11.2023г.  Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Екипи на „Енерго Про“  работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, каза областният управител.
Директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Гендов съобщи, че няма данни за пострадали хора, но обстановката остава усложнена. По искане на Областно пътно управление Шумен на 18 ноември около 23.15ч . е затворен главен път I-2 посока Шумен към Разград, има изграден контролно-пропускателен пункт до пътен възел Белокопитово. От 00.30ч.  поради обилен снеговалеж е затворен път Ямбол-Силистра.  След кръстовището за село Хитрино обосновката е сложна, КПП е изграден на 7 км край Шумен.  Затворен е и старият път за Варна, КПП е изграден след кръстовището за село Зайчино ореше. По уверение на директора на Областно пътно управление активно се работи по трите главни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за движение, каза Гендов. Изградено е и КПП до село Пристое за недопускане на автомобили на главен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан.
Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са спасени, част от тях се намират в кметствата на населени места. Има четири закъсали противопожарни автомобили, единият вече е освободен от пътя, за останалите се работи, каза Иванов.  Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево - Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, уточни комисар Иванов.
                   Областният съвет за намаляване риска от бедствия остава в повишена готовност, продължава оперативната връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.
Заповедта на областния управител за обявяването на бедствено положение е качена на сайта на Областна администрация Шумен.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top