Шумен  12 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Община Шумен беше домакин на среща между заместник – министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев и бизнеса

Община Шумен беше домакин на среща между заместник – министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев и бизнеса

Шумен

Кметът проф. д-р Христо Христов посрещна днес заместник – министъра на икономиката и индустрията Ивайло Шотев и представителите на бизнеса от региона. В началото на срещата пред всички кметът изложи като основен приоритет в развитието на икономиката на общината доброто партньорство между държавната и местната власт с бизнеса. “Желанието ни е да работим ръка за ръка. Уверявам ви, че имате нашата подкрепа във всичко за едно нормално функциониране на вашите дейности”, каза проф. Христов.
Заместник-министър Шотев благодари за възможността да се срещне и разговаря с представителите на едрия бизнес от региона: „Тук съм да чуя предизвикателствата пред вас и според възможностите на министерството и правителството да окажем съдействие. Вярваме, че изпращаме правилните сигнали към бизнеса. Данните показват, че инвестициите в България се увеличават. Имаме рекорден брой инвестиции за миналата година. Вярвам, че тази година икономиката ще продължи да расте над ръста, който беше през миналата година.“
Една от темите, които поставиха по време на срещата представителите на едрия бизнес беше статута на професионалното обучение. То да стане приоритет, като се даде превес на професионалните гимназии, за сметка на общообразователните. Бяха предложени варианти да се работи в посока на ранното кариерно ориентиране. Във големите компании да се провеждат регулярно дни на специалиста или определена професия с посещения за родители и деца. Повече публични инвестиции в детско-юношеските спортове, иновативно и интересно обучение, изграждане на дисциплинираност и отговорност още в училищата предложиха представителите на индустриалните производства в Шумен.
Като основни проблеми бизнесмените подчертаха лошата довеждаща инфраструктура към големите предприятия, аварийното спиране на тока и водата, което води до големи технологични загуби и технически аварии на машините и съоръженията. Предложено беше усъвършенстване на процедурата за наемане на чуждестранни граждани, извън ЕС.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top