Шумен  32 °CПетък, 29- ти Септ.
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Още четирима творци с достойно място в Двора на кирилицата

Още четирима творци с достойно място в Двора на кирилицата Източник: Снимка: Двор на кирилицата

Култура

Още четири достойни личности и творци намериха своето подобавящо място в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. В Деня на народните будители в Алеята на писателите беше открит бюст-паметник на българския писател Александър Теодоров- Балан, пръв ректор на Софийския университет. Скулптор на бюста е Василий Гурмак. На събитието присъства делегация бесарабски българи от Украйна, оглавена от кмета на Болград Сергей Димитриев.

Градоначалникът и зам.ректорът на Софийския университет доц.Георги Вълчев откриха паметника.
Любителите на фантастиката вече могат да се поклонят и пред първия и единствен паметник на Агоп Мелконян. Церемонията при откриването му беше вълнуваща. Лентата прерязаха съпругата и внукът на писателя. Автор на бюста е скулпторът Гагик Степанян.

Специално за тържественото откриване на паметника на беларуския писател Янка Купала в Двора на Кирилицата, пристигна беларуска делегация, оглавена от директора на Държавния литературен музей "Янка Купала" Алена Ляшкович и посланикът на Беларус в България Александър Лукашевич. Скулптор на бюста е Владимир Слободчиков.
Специално от Румъния, за да благослови събитието и паметниците, днес сред гостите бе и духовният глава на арменците в Румъния и България - Негово Високопреосвещенство Татев Акопян.
В Деня на будителите се навършват 2 години от откриването на първия паметник в Алеята на писателите - бюстът на великия поет и революционер Пейо Яворов.     
 
 


Прочетете също
Top