Шумен  24 °CНеделя, 25- ти Септ.
USD  2.00516 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Проведоха се консултации за състава на РИК- Шумен

Проведоха се консултации за състава на РИК- Шумен Източник: снимка:Милка Павлова

Избори

Областният управител проф. Христо Христов проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс и съгласно Указ № 213 на Президента на Република България във връзка с провеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022 г.
В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции. Присъстваха упълномощени представители на Коалиция „Продължаваме промяната“ , Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Партия „ДПС“, Коалиция „БСП за България“, Партия „Има такъв народ“, Коалиция „Демократична България – Обединение“, Партия „Възраждане“.
Съгласно Решение № 1198-НС от 2 август 2022 г. на ЦИК, съставът на РИК – Шумен ще се състои от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите е както следва: за коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове, за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за партия „ДПС” – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член; за коалиция „Демократична България-обединение“ – 1 член, за партия „Възраждане“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.
По време на консултациите бяха направени две предложения за председател на РИК- коалиция „Продължаваме промяната“ предложи за поста Светлин Стрелков, а коалиция„ГЕРБ-СДС“ предложи Ивайло Илиев за председател на РИК.
Бяха направени четири предложения за заместник-председател на комисията - коалиция „БСП за България“ предложи Мариела Великова, партия „Има такъв народ“- Веселина Маринова и коалиция „Продължаваме промяната“- Светлин Стрелков и Надежда Върбева. В хода на дискусията предложението за Стрелков беше оттеглено.
За секретар на РИК-Шумен предложенията бяха две- от партия „ДПС“ предложиха Ахмед Джамбазов, а от коалиция „Продължаваме промяната“ направиха предложение за Милен Митев.
Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК Шумен за предстоящите избори.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top