Шумен  23 °CЧетв, 23- ти Май
USD  1.75081 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Радичков и Петя Дубарова влизат в Двора на кирилицата

Радичков и Петя Дубарова влизат в Двора на кирилицата Източник: Снимка: Фейсбук

Област

Алеята на писателите, която е част от Двора на кирилицата в старата столица Плиска ще порасне с паметниците и таланта на още четирима творци. Скулптори вече работят по бюстовете на мъдрия майстор на къси разкази Йордан Радичков, детето-чудо в българската поезия Петя Дубарова, основоположникът на родната научна фантастика Любен Дилов, готов е и паметникът на един от основоположниците на якутската литература Ексюкулях Елексей. Откриването им е на 26 март, когато от музея на буквите обявяват вход свободен за почитателите.
Тази година се навършват 90 г. от рождението на Радичков и скулпторът проф. Емил Попов с радост приел да увековечи лика на своя стар приятел, разказва Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата. Интригуваща предистория има бюстът на Петя Дубарова - авторът д-р Снежанка Стоянова кандидатствала с проект за първия паметник на поетесата в Бургас, но не спечелила. Вече покойната майка на поетесата обаче, много харесала излъчването на творбата и сега тя ще бъде реализирана. На откриването се очаква да присъства сестрата Елица Дубарова. Повече въображение, както се полага за фантаст, е внесъл в паметника на Дилов проф.Димитър Рашков и публиката със сигурност ще го хареса.
В Алеята вече могат да се видят и почетат 34 автори от цял свят, творили на кирилица. Тази година предстоят още откривания, казват от културно-историческия коплекс.
 


Прочетете също
Top