Шумен  24 °CПон, 17- ти Юни
USD  1.83027 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

РИОСВ-Шумен почисти защитена зона от „Натура 2000“

РИОСВ-Шумен почисти защитена зона от „Натура 2000“ Източник: РИОСВ-Шумен

Област

По повод 32 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ на територията на Европейския съюз, екоексперти на РИОСВ-Шумен и служители на общинската администрация в Антоново заедно почистиха Защитена зона  край с. Пиринец BG0000432 „Голяма река” за опазване на природните местообитания.
Служителите от двете администрации заедно обходиха и почистиха голяма част от защитената зона, в която се намират Златният водопад и екопътеката „Голямата река”. Равносметката от мероприятието е по-малко отпадъци в природата.
След почистването в местността беше монтирана информационна табела, предоставена от РИОСВ-Шумен, указваща забранителните режими в защитената зона.
РИОСВ-Шумен и администрацията на Община Антоново използваха срещата за да обсъдят и други съвместни дейности в защитени зони на общината.
Защитена зона „Голяма река“ се намира между селата Пиринец и Иванча, на 14 км от гр. Антоново до пътя София-Варна. Забележителности в района са Златният водопад, екопътека „Голямата река”, водопад Пиринешки джендем.
По съвместен проект общините Попово и Антоново са създали много добри условия за разходка и отдих сред природата. Около реката са изградени маси с пейки и огнища, подходящи за пикник. Една от поляните е превърната във волейболно игрище, а в близост до тепавицата са изградени детски кът и наблюдателен пункт.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top