Шумен  31 °CНеделя, 21- ви Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ в Нови пазар за празника на детето на 31 май

Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ в Нови пазар за празника на детето на 31 май Източник: Община Нови пазар

Област


Най-големият пътуващ фестивал в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители.
На 31 май от 10 ч. пред лятното кино в Нови пазар идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Фестивалът е с безплатен достъп, а гостуването е по покана на община Нови пазар и е подарък за всички деца в града по случай предстоящия им празник.
Фестивалът започва в 10 ч. с кукления спектакъл „Рисувани приказки с Бате Ицо“ и продължава в ранния следобед с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ за малчуганите и техните родители. В 15:30 ч. има ателие за рисуване върху лице „Шарени муцунки“, а от 16 ч. e компилацията от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“. Работилницата „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици е с начален час 16:30 ч., а в 17 ч. започва любимото на всички деца шоу със сапунени балони на театър „Мале мале“, наречено „Сапунени фантазии“. От 18 ч. “Лятно театро“ предоставя сцената на младите талантите от Нови пазар. Празникът завършва със стендъп комедията „Всички го правят“ на Флаш - един от най-забавните артисти в България. През целия ден на разположение на зрителите е арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“, в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.
Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

Тазгодишното турне обхваща 15 малки общини, а след Нови пазар фестивалът продължава обиколката си в Севлиево (1 юни), Елхово (2 юни), Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни). На 16 юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.
„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.
Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук.
Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Нови пазар.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top