Шумен  12 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шумен ще бъде домакин на ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

Шумен ще бъде домакин на ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

Култура

Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт София организират ХХIX издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература Шумен 2024. Той ще се проведе от 19 до 21 април 2024 г. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.
По регламент участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия. Изпълнението на текст от унгарски автор е задължително. В конкурса могат да участват ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които според регламента се разпределят в пет възрастови групи. Участниците могат да се включат в категорията „Дигитална поезия с Новател“ и да участват в някоя от другите групи, като за целта попълват отделна заявка. За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1 500 лв.
Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес (1929-2016) и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров (1909-1942) и е препоръчително изпълнението на техни произведения.
Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ К. Преславски“, Българския културен институт-Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.
Подробна информация за статута на конкурса и заявка за участие e публикувана в сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top