Шумен  -3 °CПон, 30- ти Януари
USD  1.79385 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменка осъди енергото за изгорели уреди

Шуменка осъди енергото за изгорели уреди Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Почти всички ел.уреди от пералнята до трите телевизора в апартамент в Шумен на ул."Бели Лом" изгоряха, от "Електроразпределение-Север" АД отказаха да платят щетата, но клиентката им Р.Й. успя да осъди дружеството. Районният съд в Шумен признава, че жената е заплатила 430 лв. за ремонт на най-необходимата техника /за толкова имала пари и представила фактури/ - пералня, телевизор и хладилник, и виновният доставчик на ток й дължи парите. Освен това, дружеството трябва да й заплати 550 лв. разноски за адвокат и вещо лице, проучвало защо е станала авария.
В апартамента на шуменката от 29 април до 2 май м.г. имало внезапно прекъсване на ел.захранването и токов удар, след който 9 уреда излезли от употреба. Незабавно повикала представители на енергото, които съставили констативен протокол за неработещата техника. После получила отговор, че искането й за обезщетение е неоснователно, защото техниката изгоряла заради повреда в ел. мрежата, дружеството не дължи заплащане, защото повредата е по независещи от него причини.
Когато завела дело в съда, от енергото отново оспорили претенциите и причините за настъпилите повреди, даже поставили въпроса дали абонатът има документи за собственост на уредите.
Според назначена съдебно-техническа експертиза, повредата в съоръжение на "Електроразпределение" е настъпила от скъсан проводник, захранващ адреса на ищцата. Сочи се, че причината за увреждане на уредите е подаване на напрежение, по-високо от стандартното.
В решението магистратите казват, че е доказано пряко неизпълнение на договорни задължения от страна на дружеството и затова шуменката има правото да иска обезщетение и те го присъждат. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Шумен.

 
 
 


Прочетете също
Top