Шумен  24 °CНеделя, 25- ти Септ.
USD  2.00516 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

След двегодишна пауза хор „Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена

След двегодишна пауза хор „Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена Източник: Община Шумен

Култура

От 19 до 24 юли талантливите шуменски певици на хора с художествен ръководител и диригент Деница Узунова, корепетитор Йорданка Илиева и пианист Евридика Вълчева участваха в шестото издание на Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция.
Фестивалът се провежда под егидата на Губернаторството на Република Турция в Чанаккале, Община Чанаккале, Университет „18 март“ в Чанаккале и  музикални хорови асоциации.
Директор  на фестивала е д-р Мете Гьокче, който е диригент на няколко хорови състава от Турция и преподавател по музикални дисциплини в университета по изкуства в Чанаккале. Гостуващи хорови експерти от страната бяха  проф. Ахтер Дестан – виден хоров диригент и преподавател, която е родом от Шумен, възпитаник на проф. Васил Арнаудов  и музикологът Ерсин Антеп. Заедно с участващите диригенти се проведе кръгла маса, на която беше обсъдена темата как Ковид се отрази на хоровете в различните държави.

Във фестивала участваха 21 хорови състава от България, Турция и Сърбия, а Шумен бе представен и от хор „Родни звуци“. Фестивалът се превърна в своеобразна панорама на българското хорово изкуство, тъй като имаше състави от Русе, София, Свиленград, Бургас, Търговище, Пловдив и Шумен.
Изключително успешно се представиха децата от подновения концертен състав на хор „Бодра песен“, за което заслужиха както аплодисментите на многобройната публика и хористите от другите хорове, така и високата оценка за качеството на представената програма и вокална подготовка от професионалистите.
По традиция хор „Бодра песен“ включи в своята програма разнообразен репертоар, разкриващ качествата на състава: български песни в неравноделни ритми от Св. Обретенов, Б. Ибришимов,  Мария Димитрова, песни от западно-европейската хорова литература, както и  песен от страната – домакин. Песента „Там в далечината има едно селце“  в аранжимент на Д. Узунова, е изключително позната и любима на турския народ и при всяко изпълнение бе посрещана с бурни аплодисменти, а публиката пееше с хора. Отново чужди диригенти поискаха нотите на някои от представените от „Бодра песен“ творби.
Хорът се представи с две самостоятелни програми: в концерт на открита сцена, построена до троянския кон в Чанаккале и в голямата концертна зала на Конгресния център в града.
За първа година Министерството на културата в Турция дава позволение за провеждането на концерт в новия музей на Троя, където шуменските деца се представиха със свои изпълнение сред забележителните артефакти, открити в древния град. Имаха чудесната възможност да съчетаят творческите си ангажименти с посещения на исторически забележителности в града и околностите – да посетят археологоическите останки на хилядолетните градове в Троя, да прекосят Дарданелите, да разгледат крепостта Чименлик и да влязат в кораба, участвал в най-важната битка за Чанаккале през 1915 г.
За своето представяне всеки хор получи грамота и плакет, а всеки участник – сертификат.
За първи път хор „Бодра песен“  се представи в бяла лятна визия, включваща тениски с български шевици в цветовете на българския флаг, продукт на дизайнера Сергей Цанков и на фирма Ледмедия и Росица Иванова, които са сред дарителите на хора. 
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top