Шумен  -3 °CПон, 30- ти Януари
USD  1.79385 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Увеличават се децата с престъпни изяви

Увеличават се децата с престъпни изяви Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Има увеличение на децата, вършили противообществени прояви и престъпления в община Шумен. Със 71 момчета и момичета е работила специализираната Комисия за малолетни и непълнолетни през м.г., а през предходните две години броят им е бил около 60. Отчетът на възпитатели, педагози и социални работници ще бъде разгледан от предстоящата сесия на местния парламент в края на март.
Повече са извършените прояви от типа бягство от дома и непосещаване на училище, но 33 деца са автори на престъпления. Пет от тях са извършили кражби от жилище, от магазини, четирима са употребявали наркотици, 13 са уличени в отнемане на коли и в управлението им, както и в присвояване на мобилни телефони, рекет и други.
Две деца са били наказани с пробация от Районния съд в Шумен, а Комисята е образувала и разгледала 52 възпитателни дела. Наложени са три вида наказания - Предупреждение, Задължаване на децата да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението и Поставяне под надзор на обществен възпитател. За осем деца е имало повече от едно дело и се е стигнало до Труд в полза на обществото, Забрана на непълнолетния да се среща с определени лица и Предупреждение за настаняване във възпитателно училище.
От Комисията анализират и семейната среда на нарушителите - 30 от децата са живели във фамилии с двама родители, при приемни са били две, 19 са отглеждани само от майка или баща, от роднини са възпитавани 3 от децата, а 17 от нарушителите са от Кризисни центрове и Центрове за настаняване от семеен тип. Дете от един от центровете в Шумен м.г. избяга, нощува в джип и за да се стопли, запали вестници във возилото, като едва не го опожари. Същият тийнейджър участва и при погрома на 16 коли в автокъща през януари тази година.
 
 
 


Прочетете също
Top