Шумен  16 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Започнаха тържествата по случай Трети март

Започнаха тържествата по случай Трети март Източник: Община Шумен

Шумен

Със заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България войни и опълченци, отслужена от отец Димитър в храма „Свето Възнесение Господне“, започнаха честванията за Трети март в Шумен. Архиерейският наместник отслужи и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.
След това по традиция пред храма се състоя тържествена церемония за поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от Шумен и от Шуменско.

В ритуала участваха кметът проф. Христо Христов, областният управител Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник – областният управител Нели Георгиева, заместник – кметове, общински съветници, представители на военни, културни, просветни, партийни организации и много граждани.
Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци от 18,30 часа. Кметът проф. Христо Христов ще поздрави жителите и гостите на Шумен със слово по случай националния празник.
Днес шуменци могат да разгледат експозиция на исторически оръжия, организирана от СНЦ „Жива история“, подредена пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и изложбата от детски рисунки на ученици от НУ „Княз Борис I” и НУ „Илия Рашков Блъсков, разположена във фоайето на театъра. През целия ден по пешеходната зона на бул. „Славянски“ ще бъде разположена и изложба-базар на Регионалната занаятчийска камара в Шумен.
            Организатори на мероприятията по отбелязване на националния празник в града  са община Шумен, командването на Шуменския военен гарнизон и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top